Parowar to nowoczesne urządzenie, które pozwala na przygotowanie zdrowych posiłków, bogatych w witaminy i składniki odżywcze. W nowoczesnych urządzeniach można szybko przyrządzić prawie wszystko, od warzyw i mięs do produktów sypkich, takich jak ryż czy kasza. Oto kilka przepisów na pyszne dania z parowaru.
Pstrąg w warzywach z ryżem
Rybę pokropić sokiem z cytryny. Marchewkę i cebulę pokrioć w większe kawałki, brokuł podzielić na różyczki. Wrzucić wszystko do parowaru i ugotować z woreczkiem ryżu.
Szaszłyki drobiowe
Pokroić w dużą kostkę kurczaka, ziemniaki i paprykę, cebulę podzielić na ćwiartki a pieczarki na połówki. Nabić wszystko na pałeczki do szaszłyków, delikatnie przyprawić i ugotować w parowarze razem z kolbą kukurydzy.
Piersi z kurczaka nadziewane brzoskwiniami
Piersi naciąć tak, by utworzyły się w nich kieszenie. Zrobić marynatę z dżemu z żurawiny, musztardy, pieprzu, sosu sojowego i odrobiny oleju i natrzeć nią mięso. Włożyć połówki brzoskwini w kieszonki z kurczaka, spiąć wykałaczkami i wstawić do lodówki zanurzone w syropie z brzoskwiń. Po dwóch godzinach ugotować w parowarze razem z ziemniakami lub ryżem. Podawać z sałatą z owocami.
Lasagne ze szpinakiem
Zmiksować w blenderze: szpinak, szalotkę, ser parmezan, śmietanę i przyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz, sól, chili). Folię aluminiową posmarować masłem. Układać warstwami płaty lasagne, smarując dokładnie sosem z blendera. Wierzch przykryć kilkoma plasterkami żółtego sera. Zawinąć folię i ugotować lasagne w parowarze.
Zupa z selera
Seler i cebulę pokroić i ugotować do miękkości w parowarze. Zmiksować razem z odrobiną wody i delikatnym serem pleśniowym. Dodać śmietanę i sól, w razie potrzeby rozcieńczyć jeszcze wodą. Podawać z chipsami z buraków usmażonymi na patelni.
Papryka z nadzieniem mięsnym w sosie pomidorowym
Kaszę jęczmienną ugotować w parowarze i wystudzić. Po wystudzeniu zmieszać z mięsem mielonym z indyka, sosem pomidorowym z kartonu, połową papryczki chili i odrobiną soli. Wydrążone, słodkie papryki nadziać farszem. Przyrządzić sos z soku pomidorowego, połówki chili, oregano, soli i cukru. Wlać go do specjalnej miseczki i ugotować w parowarze razem z papryką.