Jak wzmacniać odporność?

Zdolność systemu immunologicznego do radzenia sobie z różnymi patogenami i ciałami obcymi zwana jest odpornością. Może mieć ona charakter czynny (rozpoznawanie i eliminowanie obcych mikroorganizmów) oraz bierny (posiadanie odpowiednich przeciwciał i komórek). Niska reaktywność układu odpornościowego wiąże się z dużą podatnością na różne choroby i dłuższym przebiegiem infekcji.

Immunizacja od kuchni

W związku z tym trzeba wzmacniać odporność. To pozwoli uniknąć zachorowań i szybciej uporać się z nimi, gdy już nas dopadnie. Mniejsza podatność na infekcje przynosi też wymierne korzyści. Rzadsze chorowanie oznacza mniejsze wydatki na lekarstwa i wizyty u specjalistów.

Duża odporność organizmu pozwoli też zachować dobre samopoczucie. Istotną korzyścią płynącą z silnego układu odpornościowego jest niepoddawanie się dyktatowi choroby. Chodzi tutaj o sytuacje, w których musimy zmienić plany, bo na coś zachorowaliśmy. W tym kontekście silny system immunologiczny stanowi atrybut bycia wolnym.

Wzmacnianie odporności nazywa się immunizacją. Proces ten polega na stymulowaniu za pomocą antygenów mechanizmów odpornościowych organizmu, co służy wywołaniu pożądanej odpowiedzi immunologicznej.

Immunizacja może mieć charakter czynny i bierny. Ten pierwszy odbywa się poprzez przyjmowanie szczepionek. Czynne pobudzanie odporności może nastąpić także wskutek przebycia choroby (istnieją takie choroby, których przebycie uodpornia nas do końca życia na patogeny ją wywołujące).

Immunizacją bierną nazywamy podawanie gotowych przeciwciał. Może się to odbywać w sposób sztuczny, np. gdy otrzymujemy surowicę odpornościową, bądź naturalny, gdy dziecko przyjmuje od matki komórki odpornościowe wraz z mlekiem (siarą).

W kontekście pobudzania odporności można się spotkać z terminem „immunomodulacja” albo „immunostymulacja”. To wyrażenia określające aktywizowanie układu odpornościowego przy pomocy różnych substancji (np. suplementów albo naturalnych pokarmów), o których mówi się, że są immunomodulatorami. Ich zadaniem jest regulowanie reakcji systemu na infekcje. Stosowanie immunomodulatorów stanowi więc jeden z przejawów immunizacji biernej.

Immunomodulacja to nie tylko wzmacnianie odporności, ale także mechanizmów samonaprawczych organizmu. Proces ten może polegać na pobudzaniu albo tłumieniu reakcji immunologicznej.

Immunomodulatorami są m.in.: miód, czosnek, cytrusy, wyciąg z bzu czarnego, żeń-szeń, kit pszczeli, tran, jeżówka czy fermentowane produkty mleczne. Większość z nich jest dostępna bez ograniczeń i w przystępnych cenach.

Korzystnie na odporność wpłynie też prawidłowe odżywianie i zdrowy styl życia. W ten sposób dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych składników. W praktyce będzie polegać to na spożywaniu dużej ilości owoców i warzyw, unikaniu produktów mocno przetworzonych, bezwzględnym jedzeniu śniadań oraz podejmowaniu aktywności fizycznej. Unikanie stresu też dobrze nam zrobi (jego wysoki poziom sprawia, że organizm traci zdolności obronne).

Author: Redaktor Serwisu

copyright 2017

Share This Post On
  • Google

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Na co trzeba uważać podczas wakacji?

Różne nieprzewidziane sytuacje mogą się nam przytrafić w dowolnym momencie. Pech może nas dosięgnąć również na urlopie. W końcu sami...

Zamknij